Genezen maar niet gezond….. het heftige verhaal van Esley.

Blog

Genezen maar niet gezond.. 

Op 16-jarige leeftijd krijgt ze te horen dat ze lymfeklierkanker heeft. “Ik begreep niet waarom ik, die sportte en gezond leefde, kanker kreeg.” Na een heftig behandeltraject krijgt ze uiteindelijk gelukkig het verlossende telefoontje: “De kankercellen zijn allemaal weg. Je bent schoon. Ik heb het overleefd. Samen met mijn ouders gilden we van blijdschap en omhelsden we elkaar. Ultiem gelukkig zijn door simpelweg gezond te zijn.”

Een nieuw leven moest beginnen. Ze ging studeren en op zichzelf wonen. “Tijdens deze studententijd merkte ik al snel de gevolgen van wat ik had meegemaakt. Slechte concentratie, heel vergeetachtig, ik kon geen pillen meer slikken en kreeg paniekaanvallen.” PTSS werd vastgesteld, maar gelukkig hielp (EMDR-)therapie. Helaas bleef het hier niet bij. 

Heftige pijn aan heupen: “Oorzaak? Chemotherapie”

“Tijdens het sporten kreeg ik steeds vaker last van mijn rechterheup. Ik begon er op sommige momenten zelfs doorheen te zakken van de pijn waardoor ik op de grond viel.” Na een lange zoektocht bleek het uiteindelijk avasculaire necrose in beide heupkoppen (AVN) te zijn. “Een doorbloedingsstoornis waardoor de heupkop niet genoeg bloed, en daarmee niet genoeg zuurstof, krijgt en langzaam afbrokkelt en afsterft. Oorzaak? Chemotherapie.” 

“Mijn wereld stortte opnieuw in. Weer een diagnose, dit keer voor levenslang, en weer kwam het door kanker. Het maakte mij ontzettend woedend. Weer achtervolgde de kanker mij en dit keer kwam ik er niet meer vanaf.” 

Om een kunstheup uit te stellen werden er twee operaties gedaan. Beide operaties met een zwaar hersteltraject van maar liefst 6 maanden. “Een ongelofelijk zwaar traject, fysiek en mentaal.” Toch sloeg Esley zich ook hier weer doorheen. 

Een nieuwe heup door kanker

Het resultaat was van korte duur. “Een paar maanden kon ik pijnloos door het leven, totdat ik in de zomer plots extreem veel last kreeg van mijn rechterheup. Die pijn is nooit meer weggegaan.” Ze vroeg een kunstheup aan, maar de wachtlijst was heel lang. Ze probeerde een normaal leven te leven, “totdat kwaliteit van leven mij echt te weinig werd en de pijn overal bovenuit stak.” Inmiddels bleek er ook vocht in het bot te zitten en was het zwaar ontstoken. Twee weken geleden heeft Esley een nieuwe heup gekregen aan de rechterkant. Opnieuw zit ze in een zwaar hersteltraject. “Ik kan niet wachten totdat dit langzaam wegtrekt en ik pijnloos door het leven kan. Voor hoe lang dat zal zijn weet niemand, de linkerheup zal ooit ook moeten.” 

“Houdt het dan nooit op…?”

En alsof dat niet genoeg was. “Het eerstvolgende project na mijn heuprevalidatie worden mijn schouders. Helaas hebben ze onlangs geconstateerd dat de AVN ook in mijn schouders zit. Een enorme klap in mijn gezicht. Nadat ik kanker heb gehad en AVN in mijn heupen, krijg ik het na zoveel jaren ook nog in mijn schouders? Houdt het dan nooit op…?”

“Ik denk dat mensen die het niet hebben meegemaakt, niet altijd beseffen wat voor invloed kanker op de rest van je leven heeft. Of het nu fysiek of mentaal is, er is altijd iemand vóór kanker en erna. Voor mij is kanker levenslang. Niet omdat ik de kankercellen mijn hele leven met me mee draag, maar wel om de gevolgen van de behandeling tegen deze kankercellen.” 

Gedreven door mijn verleden: samen sterk voor Lymph&Co

Esley zet zich al jaren in voor de stichting Lymph&Co. Lymph&Co zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek naar lymfeklierkanker. “Ik vind het onwijs belangrijk dat er geld wordt opgehaald voor betere behandeling tegen lymfeklierkanker, omdat ik mijn gevolgen na de behandeling niemand toewens. Daarom is het zo belangrijk om geld op te halen voor meer onderzoek naar lymfeklierkanker en de behandeling ertegen, zodat deze behandeling verbeterd kan worden.”

Door wetenschappelijk onderzoek hebben we de kracht om behandelingen te verbeteren en zo de impact te minimaliseren. Jouw bijdrage kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Doneer nu aan Lymph&Co en zet je samen met ons in voor een toekomst met betere behandelingen en minder pijnlijke gevolgen. Samen maken we het verschil! https://www.doneren-lymph-co.com/overleven-ik-ben-er-een-van-2023 

Laat je tenslotte inspireren door deze mooie woorden van Esley: “Ik hoop ook dat ik met het vertellen van mijn verhaal andere mensen inspireer om altijd positief te blijven en door te zetten, of ze het nu wel of niet hebben meegemaakt. Het is voor iedereen belangrijk om te genieten van de kleine dingen, geluk vinden in het feit dat je gezond bent en je dromen waar te maken.”