Faye (13) kreeg op 11-jarige leeftijd de keiharde diagnose lymfeklierkanker

Blog

Op 11 jarige leeftijd diagnose lymfeklierkanker

Sanna: “Faye zag wel erg wit en had veel last van jeuk. Wij dachten eigenlijk dat het aan de slechte zomer in Nederland lag. Ze sportte veel en zat net in groep 8 waar zo ook veel druk van ervaarde. Vooralsnog dachten wij er niet zoveel van. In oktober had ze met school een herdenking in de stad, tijdens het zingen van het Wilhelmus viel ze flauw. We lieten toch bloed bij haar prikken, wat onze wereld op zijn kop zette. Al vrij snel werden we gebeld dat de spoedarts ons wilde zien. Een MRI-scan volgde en in de familiekamer werd gezegd: ‘Faye er zit iets achter je longen wat er niet thuishoort, wij verwijzen je door naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht’.”

Na anderhalve week de diagnose

Pas na anderhalve week onderzoeken en testen werd duidelijk dat het om lymfeklierkanker ging. Door een pedagogisch medewerkster werd aan Faye uitgelegd wat dit was. Sanna, Faye en het hele gezin belandden in een rollercoaster. “Gelukkig bleek al snel dat het goed behandelbaar was en de kans op overleving 90% – 95% was. Faye kreeg in totaal 6 chemokuren. De eerste in het ziekenhuis en de rest allemaal tijdens de dagbehandelingen in Utrecht. “

Faye: “Ik zag niet tegen de behandelingen op. Ik had vooral last van moeheid en misselijkheid. Gelukkig waren mijn vriendinnen er en kon ik Netflix kijken om mezelf op te vrolijken. Mijn familie en vrienden steunden mij het allermeest. Opa en oma zijn 3 weken bij ons in huis gekomen om te helpen. Sanna: “In een situatie als deze staan er mensen op waar je het niet van verwacht en er verdwijnen mensen waar je van hebt verwacht dat zij er zouden zijn. Gewoon een praatje maken, een maaltijd en het er zijn was al zo fijn.”

Na de chemo

Faye: “Ik was hartstikke blij en opgelucht dat dit allemaal achter de rug was. De behandeling met de kuren was klaar, daarom mocht ik de bel luiden. Het was een heel fijn moment en natuurlijk ook heel spannend. Wat komt er nu? Met mij gaat alles nu goed. Ik heb geen erge klachten meer, maar soms merk ik wel dat mijn conditie erg achteruit is gegaan. Maar met de juiste processen komt dat vast wel weer terug. Voorlopig ga ik nog wel elke drie maanden op controle.”

Meer wetenschappelijk onderzoek nodig

Door wetenschappelijk onderzoek hebben we de kracht om behandelingen te verbeteren en zo de impact te minimaliseren. Jouw bijdrage kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Doneer nu aan Lymph&Co en zet je samen met ons in voor een toekomst met betere behandelingen en minder pijnlijke gevolgen. Samen maken we het verschil! Sanna en Faye gingen je al voor en hebben een digitale collectebus aangemaakt. “Omdat er voor elk kind met kanker zoveel mogelijk kans nodig is om beter te worden en ik daaraan wil meehelpen, heb ik een digitale collectebus aangemaakt op Lymph&Co.”